13 Şubat 2017 Pazartesi

Tanrının Kırbacı Attila / John Man Jetonya Kitap İncelemesi

attila kitap incelemesi jetonya
Orijinal Adı: Attila The Hun
Sayfa Sayısı: 400
Yayınevi: Yakamoz Yayınları
ISBN: 9786053848691

Benim Gözümden:

   Konulara bakış açısı çoğu zaman kavrayış ve anlatış farklılıkları doğurmuştur. Özellikle konu tarih ise bakış açısı çok daha farklı sonuçlara varmayı beraberinde getirebilir. Tabii bakan kişinin konuyu görmek istediği gibi görerek manipule edebileceği gerçeğini de göz önünde tutmak gerekir. Bu yüzden kitap karşıma çıktığında önce John Man isimli yazara kuşkuyla yaklaştım.  Ancak yine de okumak istedim çünkü yıllardır bize anlatılan tarih metinleriyle ne kadar örtüştüğünü merak ediyordum. Kısacası tarihimize dışarıdan bir bakış atmaktı amacım...

john man attila    John Man, övgüleri ve eleştirileri saygıyla dile getirmiş. Misal Attila’nın gaddarlığından bahsederken onu aşağılamak yerine, empati yaparak halkına hizmet ettiğini, onlara yurt açması gerektiğini belirtmiş. Her ne kadar birkaç yerde ‘barbar’ kelimesi geçse de, bunu kendi görüşü olarak belirtmiyor ve kitap boyunca saygıyı elden bırakmıyor. 


   Yazar, “pastoral göçebeler” olarak adlandırdığı Hunları anlatırken aslında sadece Avrupa’ya gelmiş Hunlardan değil, genel olarak Türklerin kültür-medeniyetinden bahsediyor diyebiliriz. Çünkü  Attila’nın halkı, Türk Orta Asya geleneklerini Avrupa’ya getirmiştir. At ile inanılmaz uyumları, okçuluktaki sıra dışı yetenekleri onları Avrupa’da o ana kadar görülmemiş yetkinlikte birer savaşçı yapıyordu. Ayrıca göçebelik kültürleri olduğu için Attila’nın halkında sınıf ayrımı net bir şekilde yoktur, bu yüzden herkes biraz savaşçıdır. Bu yaşam tarzları ve gelenekleri de onları Avrupa’da sıra dışı kılmıştır.  Kitapta da Attila’nın halkının Avrupa’da nasıl bu kadar güçlü bir etki yarattığına değinerek bu farklılıklara ışık tutuluyor. 

   Attila'nın durumunu özetleyen "Sizin fatihiniz başkalarının zalimi olabilir." diye bir söz vardır. Nitekim öyleydi de, Avrupa'ya göre, "doğudan gelen ve önceden görülmemiş bir tehlike" olan Attila, Türk tarihi için önemli bir fatihtir. Kitap boyunca ara ara konudan sapılsa da Attila'nın karakterine dair çıkarımları büyük bir dikkat ve hevesle okudum.

attila türk resim
   Olumsuz bir şeyler söylemeden geçmek kitaba karşı fazla iyimser bir tavır olur. Kitabın kapağı ve tanıtım bülteniyle vaat ettiği kadar Attila ve Hunların üzerinde durmadığını düşünüyorum.  Zaten okumak için tarih ile ilgili bilgi birikimi isteyen kitap, vaat edilen konudan kopulması yüzünden okurken uzun bir süre sıkılmama sebep oldu. Tarihimize ilgim olmasına rağmen iyiden iyiye Roma İmparatorluğu tarihine de girdiği için konuya Fransız kaldığım anlar oldu.  

   Bize anlatılan Papa 1. Leo’nun Attila’ya yalvarması olayı kitapta nasıl işlenmiş? Attila karakter olarak nasıl biriydi? Siz de benim gibi Attila'ya Avrupa'dan bakmak istiyorsanız, branşınız tarih değilse ama bu tarz sorular sizde merak uyandırıyorsa ve biraz da tarih bilginiz varsa okumayı tercih edebilirsiniz. Ancak tarih öğrencisi veya öğretmeniyseniz yahut tarih ile ilgili bir işle uğraşıyorsanız okumanızı ciddi ciddi öneriyorum.

Keyifli Okumalar...
---------------------------------------------------------------
Goodreads Puanı: 3.49 / 5.00

jetonya üç puan
Jetonya Puanı: 3.00 / 5.00
---------------------------------------------------------------
Kitaptan Dikkat Çeken Birkaç Alıntı: 
Basit, samimi göçebe kökenlerini göstermek için tahta bir tabak ve tahta bir kupa kullanan Attila hariç herkese gümüş tabaklarda çeşit çeşit yemekler gelmişti.
Belki de paralel evrenlerin birinde İngiltere, Anglo-Saxonların değil de Hunların eline geçmişti ve Chaucerler, Shakespeareler eserlerini Hunca yazmışlardı. Ayrıca hepimiz Hristiyan tanrısına ibadet etmeyi bırakıp Şamanik Mavi Cennete tapıyorduk.
Peki ya Attila'nın kendisi?...Biraz daha diplomasi, yüksek bir anlayış, daha az savaş ve yönetime bağlılıkla çok daha fazlasını kazanabilirdi. Tüm Kuzey Avrupa'yı alabilir, Honoria ile evlenebilir ve tüm bu toprakları yönetecek bir hanedanlık kurabilirdi.

Bu Yazımı Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder