2 Mart 2017 Perşembe

Dünyamıza Bakış / Albert Einstein Jetonya Kitap İncelemesi

dünyamıza bakış kitap incelemesi
 Sayfa Sayısı: 112
Yayınevi: Alan Yayıncılık
ISBN: 9789757414278

Benim Gözümden:

   Bugün Albert Einstein ile oturduk ve soru-cevap şeklinde sohbet ettik. Ben görüşmeye gitmeden önce merak ettiğim soruları ve konu başlıklarını hazırlamıştım. Belirlediğim sorulardan bazıları şunlardı:
  • Hayatın anlamı ve dünyanın durumu hakkında ne düşünüyorsunuz? 
  • Zenci ve kölelik sorunu hakkında ne söyleyeceksiniz?
  • Bilim insanı ve savaş, bilim ve ahlak, bilim ve din… Bilimin hayatın bu tür mekanizmalarıyla ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Sovyet bilginlerle ve Freud ile mektuplaşmalarınız olduğu biliniyor. Mektupların içeriğinden bahseder misiniz?
  • Eminim herkesin merak ettiği noktalardan biri: atom bombası. Ne diyeceksiniz?

    Sizin de fark ettiğiniz gibi soruların çoğu Einstein’ın branşıyla ilgili değil. Bugün fizikçi kimliğinden sıyrılarak, dönemin sorunlarına ve olaylarına kendince yorumlar yaptı. Ayrıca düşüncelerini genelde olduğu gibi karışık ve anlaşılmaz bir şekilde değil, gayet basit şekilde anlattı. Üstelik düşüncelerini bana dikte etmeye çalışmadı, sadece kısaca yorumlayıp sıradaki soruyu bekledi. 

    Dikkatimi en çok çeken nokta ise güçlü bir dünya devletinin kurulması yönündeki düşüncesiydi. Kargaşanın dünya devletlerine huzuru getirmeyeceğini, bu yüzden güçlü bir dünya devleti kurulması ve onun yönetici rolünün kabul edilmesi gerektiğini sebepleriyle birlikte anlattı. Ayrıca bildiğiniz gibi Einstein atom bombası konusunda halen suçlanır. Bu konuda da samimiyetle savunmasını yaptı. Bu, cevabını en çok merak ettiğim sorulardan biriydi.

   Eğitim konusunda yöneticilere nasihatler, Sovyet bilginlerle mektuplaşmalar, bilimin diğer her şeyle ilişkisi, toplumsal sorunlar ve Freud’a yazdığı mektup; Einstein tüm bunlara tek tek değindi. 

   Einstein’in  branş dışı denemelerinin derlendiği kitap karşılıklı sohbet havasındaydı ve hemen bitti. Bu kitap sayesinde Einstein’in zihnine girdim, doğru ya da yanlış tüm düşüncelerine şahit oldum. Eğer yukarıda bahsi geçen konuları merak ediyorsanız ve siz de sosyolog Einstein ile oturup iki kelam etmek istiyorsanız bu kitabı temin etmeniz yeterli. 

Keyifli okumalar...

-------------------------------------------------------------
Goodreads Puanı: 3.86 / 5.00 (22 oy)

jetonya puan sistemi
Jetonya Puanı: 3.65 / 5.00
--------------------------------------------------------------

Kitaptan Dikkat Çeken Alıntılar:
Bir insanın gerçek değeri her şeyden önce, kendinden kurtulmayı ne ölçüde ve ne yolda başardığına bakılarak anlaşılır.

Herhangi bir insanlık sorununun ona doğrudan doğruya saldırmakla çözümlenebileceğine inanmıyorum. Ancak zamana dayanan bir eğitim yolu ve ayrı ayrı pek çok çabaların katılmasıyla insan koşullarının ağır ağır da olsa iyiye doğru değişeceğini umuyorum.

Bir insanın topluluktaki değeri düşünce, duygu ve davranışlarını arkadaşlarının çıkarları doğrultusunda yönetmesinin derecesine bağlıdır. O insana bu alandaki tutumuna göre 'iyi' ya da 'kötü' denir.

Bir mızıkanın ardından sıra sıra yürümekten zevk alan kimseyi adam yerine koymam. Onda bir beyin olmasa da olur... İnsanlığın bu yüz karasını bir an önce yok etmek gerekir. Ismarlama kahramanlık, budalaca oldu bittiler, sözde yurtseverlik palavraları tiksindirir beni. Savaş ne kadar iğrenç, ne kadar aşağılık geliyor bana!

Bu Yazımı Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

7 yorum:

  1. Çok merak uyandıran bir anlatım olmuş. Mutlaka okumalıyım. Önerin için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Kitabı merak ediyordum ne zamandır ama hala okuyamadım. Yorumundan sonra daha çok merak etmeye başladım, umarım kısa zamanda okuyabilirim. :)

    YanıtlaSil
  3. Mümkün oldukça kitap okumaya çalışıyorum. Lakin çok zayıf kaldığım bir nokta da olduğumu görüyorum. Alıntı kelimeler anlamlı ve güzeldi. Başarılar dilerim.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Abdullah Bey, öğrenmenin ve bilginin cazibesi paha biçilemez. Hayatımız boyunca kitapları açık tutmalıyız :)

      Sil
    2. Size katılmamak mümkün değil :)
      Saygılarımla.

      Sil