10 Mayıs 2017 Çarşamba

Bir Seri Katilin Günlüğü: Uyanış / Arkın Gelişin Jetonya Kitap İncelemesi

seri katil kitap yorumu
Sayfa Sayısı: 256
Yayınevi: Sınırsız Kitap
ISBN: 9786055012021

Benim Gözümden:

   Bir Seri Katilin Günlüğü: Uyanış, 2014 yılında Kocaeli kitap fuarından aldığım onlarca kitaptan biriydi. Yazarı da stanttaydı ve uzun uzadıya seri katiller üzerine hasbihal ettik. Sohbetin ardından serinin iki kitabını adıma imzalayarak  çok uygun fiyata verdi. Konuya ilgili olduğumdan dolayı kitabı kütüphaneme terk etmeden hemen okudum.

  Gelelim kitabın içeriğine: Adından da anlaşılacağı üzere kitap günlük şeklinde tarihlenerek yazılmış ve Doktor Efe Sönmez’in öldürme dürtüsüne engel olamayıp cinayetler işlemesini konu ediniyor. Doktor Efe Sönmez’in bir katile nasıl dönüştüğünü, içgüdülerinin yansımalarını ve cinayette gitgide nasıl ustalaştığını kendi günlüğünden okuyoruz. Bunların yanı sıra yeni Emniyet Müdürü Hüseyin Çalık’a yakalanmamak için yaptığı manevralara da tanık oluyoruz...

bir seri katilin günlüğü uyanış  Gerek filmlerde gerekse kitaplarda seri katil konusunu işleyen kurguların çoğu, katili yakalamaya çalışan bir dedektif üzerinden işlenir. Oysaki ben hep seri katillerin psikolojisini ve yaptığı eylemlere kendi bakış açılarını merak etmişimdir. İşte bu açıdan kitap istediğim gibiydi, yani kurgunun her anında katilin yanındaydım. Akıcılığı da hiç fena değildi ancak  kitabın bir seri katilin zihinsel derinliğini ve karmaşasını kapsamlı bir şekilde yansıtamadığını düşünüyorum. Ben Efe'nin zihnine giremedim çünkü psikolojik hal yorumlamalarını yüzeysel buldum. Kısacası Efe, işlediği cinayetleri kendi ağzından anlattığı için daha samimi ve çarpıcı bir anlatım bekliyordum. Belki de beklentim çok yüksekti, bilemiyorum ama  genel olarak kitabın vasatı geçtiğini söylemeliyim. Ayrıca okur olarak sürekli katilin yanında hareket ettiğimiz için epey küfür ve argoya şahit oluyoruz. 

  Seri katiller her ne kadar birer cani olsalar da dünya kamuoyunda binlerce hayrana sahip olabiliyorlar. Misal günümüzde Türkiye’de bile Albert De Salvo, Ted Bundy ve Charles Manson’un filmlerini izleyip onlar hakkında birkaç yazı okuduktan sonra onların hayranı olan binlerce kişi vardır. Türkiye'de de bu kişilere olan ilgiyi fark eden yayınevleri bu konuya yönelmeye başladılar. Ancak Türk kültüründe seri katil diye bir şey olmadığı için bu  konuda bir Türk yazarın yazması kolay olmamıştır diye tahmin ediyorum. Bu yüzdendir ki bu tür kitapları genelde yabancı yazarlardan okuruz. Bu kitabı da Türkiye’deki ilklerden biri olarak sayarsak (benim okuduğum ilk Türk seri katil romanı) eksiklerini hoş görmek, okuyup destek olmak ve daha iyisini beklemek gerek. Her ne kadar eksiklerini hoş görmeliyiz, yerli yazarları desteklemeliyiz düşüncesinde olsam da puanlamada torpil yapmayacağım. 

Okumayı düşünenlere keyifli okumalar diliyorum.

-----------------------------------------------------------
Goodreads Puanı: 4.67 / 5.00 (3 oy)

jetonya puan sistemi
Jetonya Puanı: 2.30 / 5.00 
-----------------------------------------------------------

Kitaptan Alıntılar:
Yok 

Bu Yazımı Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

4 yorum:

  1. kitaplarda da filmlerde de pek sevdiğim konu. tımams okuyum :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Jetonya belki kendi insanımıza karşı fazla sert davranıyorumdur belki de gerçek kapasitemizin bu ya da ergen wattpad kitapları olmadığını bildiğimden dolayı böyle kitapların yazılmasına sinirleniyorumdur. Bilemiyorum Jetonya. İnan yazarın Türk olduğunu görünce 'aha gene becerememişlerdir popüler kültür kitabı konusunu' dedim ve yine yanıltmadı. Üzülüyorum ya. Ne yazarlar ne şairler çıkardı bu ülke hale bak şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız "yalnızamaozgur" ancak yeni bir konuda sert eleştiriler yapmak için henüz erken bence, arkasından gelecek işlerdeki gelişime bakmak lazım.

      Sil