16 Şubat 2017 Perşembe

Bir Kadının Yaşamından 24 Saat ve Bir Yüreğin Ölümü / Stefan Zweig Jetonya Kitap İncelemesi

stefan zweig kitap incelemesi
Orijinal Adı: 24 Stunden Aus Dem Leben Einer Frau / Untergang Eines Herzens
Sayfa Sayısı: 128
Yayınevi: Can Yayınları
ISBN: 9789750710551

Benim Gözümden:

   Bir Zweig kitabı elime aldığımda beklentilerim her zaman yüksek olur. Bu kitapta iki öyküyle karşımıza çıkan yazar, bakalım zihin tuvalime neler çiziktirmiş.

Bir Kadının Yaşamından 24 Saat

   Madam Henrietta, eşi ve iki çocuğuyla birlikte bir otelde tatil yapmaktadır. Ancak Henrietta birkaç gün sonra ailesini terk edip başka bir adamla kaçıyor. Öykümüzün başkarakteri Madam Henrietta değil, hatta onu bir daha görmeyeceğiz...

   Henrietta’nın yaptığı bu ahlak dışı davranış otel sakinleri arasında ayıplanır, tartışmalara yol açar. İşte bu tartışmalara orada bulunan anlatıcımız da katılır ve hiç tanımadığı Madam Henrietta’yı savunan birkaç cümle söyler, herkesi şaşkına çevirir. Başkarakterimiz, tartışmaya katılan anlatıcı da değil.

      Yaşananlar, otel sakinlerinden Bayan C.’ye gençliğinde yaşadığı ve unutmak şansını elde edemediği bir günü tekrar hatırlatıyor. Bayan C., anlatıcının tartışmada söylediği sözler üzerine ona yakınlık hissediyor ve bu unutulmaz 24 saatini anlatmak istiyor. Ve böylece öykümüz başlıyor. Evet sonunda başkarakterimizi bulduk: Bayan C.

    Bayan C. , odasına anlatıcı ile birlikte sanki beni de davet etmiştir. Ben de bir iskemle çekip ikisinin yanındaki yerimi almışım gibi Bayan C.’yi dinledim. Bu da yazarın ustalığının göstergesidir. Peki Bayan C.’nin yıllar önce yaşadığı o 24 saatte ne olmuştu? Bayan C. ve kumarhanede tanıştığı bir adam arasında geçen bu öyküde iki tutku var. Ama iki farklı tutku: biri aşk, diğeri kumar. İnsan bir tutkuya kapıldığında vazgeçebileceklerinin sınırı var mıdır? Tamam kumar kötüdür, öyle bir tutkumuz olmamalı ama ya aşk? Kanaatimce aşk tutkusunun da bir sınırı olmalı yoksa ebediliği kesin olmayan, geçici bir duygu dalgalanmasından başka bir açıklaması bulunmayan aşk felaketlere sebep olabilir. Peki  bir tutkudan (kumar, aşk ya da başka bir tutku) bizi ne alıkoyabilir? Din kuralları, ahlak kuralları, korku…

   Her eserinde insani bir duyguyu irdeleyen Zweig, bu öyküsünde de tutkuyu derinlemesine incelemiş. Ayrıca Zweig bu öyküyle yeri geldiğinde tutkularımızdan korunmamız gerektiği konusunda farkındalık yaratmış, beni masumiyet ve tutkular üzerine uzun uzun düşünmelere sevk etmiştir.

Bir Yüreğin Ölümü

   Yaklaşık 40 sayfa olmasına rağmen yazarın en iyi öykülerindendi. Stefan Zweig bendeki zirvelerinden birini bu eserle yaptı.

   Şimdi size bir adam çizmeme izin verin: kızı ve eşine güzel bir yaşam sunmak için hayatı boyunca çalışmış, sunduğu yaşamla onlara bir sosyal statü kazandırmış ancak kendisi o statüye ulaşamamış bedbaht bir adam. Ailesinin yaşam kalitesi yükselirken o hala çalışıyordu, o hep çalıştı. Çalışırken yaptığı fedakarlıklar yüzünden hem ailesinden hem toplumdan hem de yaşamdan kopmuştur. Bu bedbaht adam ailesiyle birlikte tatile gitmiştir. Ancak ne kızı eski kızı, ne de eşi eski eşidir. Öykü bu adamın iç konuşmaları, düşünceleri ile şekilleniyor. Etrafındaki her şeye yabancı olan adamın öyküsünü kesinlikle okumalısınız.

  Yazar bu öyküde bana vazgeçişi, kabullenişi, yenilmeyi acıklı bir şekilde hissettirdi ve edebiyatın yanı sıra psikanaliz yeteneğiyle de beni yine yeniden etkiledi. Okuyucuya karakteri yaşatmak çok kolay değildir ama Zweig  bu konuda fazlasıyla yetenekli bir yazar. Çünkü Stefan Zweig; karakterleri  değil, hisleri işliyor. Biz de aşina olduğumuz hisleri okuyunca mest oluyoruz. Bana en sevdiğim yazarları sorsanız, tereddütsüz söyleyeceğim ilk birkaç yazar arasında kesinlikle Stefan Zweig’i  duyarsınız. Hisleri kelimelere yüklemekte başarılı olan, kelimelerin ustaca kullanıldığı, yoğun ve doyurucu bir anlatımı barındıran bu kitabı beğenmedim dersem taş olurum.

Keyifli Okumalar…

---------------------------------------------------------
Goodreads Puanı: 3.95 / 5.00

jetonya puanlama sistemi
Jetonya Puanı: 3.85 / 5.00
----------------------------------------------------------

Kitaptan Dikkat Çeken Alıntılar:
...yarın her şeyi daha farklı düşüneceksiniz. Gündüz her şey daha farklı görünür insana.
...milyonlarca elin arasından o elleri tanırdım...
Yarım gerçeğin hiçbir değeri yoktur.
...belli bir hedefi olmayan her hayat bir hatadır.
Uğruna bütün hayatımı bir kenara atmaya hazır olduğum bir insan için elinin tersiyle kovalayacağı bir sinek kadar değerim yoktu.
...tüm acılar korkaktır, kendisinden daha güçlü olan yaşama isteği karşısında geri çekilir.

Bu Yazımı Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

2 yorum:

  1. Zweig'a bayılırım, daha okumadığım çok kitabı var ama her okuduğumu da ayrı severim. Bu ikisini henüz okuyamadım, ama çok merak ediyorum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zweig benim için en iyiler arasında zirvenin en güçlü adaylarındandır. 5 kitabını okudum. Bilinmeyen bir kadının mektubu ve bu kitabın ikinci kısmındaki Bir Yüreğin Ölümü öyküsü en iyileriydi. Tabii bu görüşüm değişebilir çünkü yazarın külliyatını tamamlamak istiyorum :)

      Sil