16 Şubat 2017 Perşembe

Ölüm Daha Güzeldi / Mehmed Niyazi Jetonya Kitap İncelemesi

mehmed niyazi kitap
Sayfa Sayısı: 184
Yayınevi: Ötüken Neşriyat
ISBN: 9754370052

Benim Gözümden:

     Azerbaycan’da bir aile, yaşadığı baskılar nedeniyle bir topluluğun planına dahil olarak gece vakti gizlice Türkiye’ye göç etmek istiyordur. Ancak onları kötü bir sürpriz beklemektedir. Bize kurgu ile birlikte gerçekleri de anlatan roman işte buradan sonra başlıyor...

   Kitapta ailenin oğlan çocuğu Tahir’in Sovyet hapishane ve kamplarındaki sorguları, tutsak hayatı, işkenceleri ve sürgünleri anlatılıyor. Daha çocuk denilecek yaştaki Tahir’in hapishane ve sürgün kamplarında tanıştığı kişilerle ilişkilere, yaşadığı olaylara sanki onun yanındaymışçasına şahit oluyoruz. Rusların, soydaşlarımıza  insanlık dışı muamelesini okurken sizi de ağlamaklı bir ruh hali alacak, birçok kez acıklı yutkunmalarla duraksayıp kitaba ara vereceksiniz.  Ve kitap bana, adından da esinlenerek şu ihtimali düşündürdü : Belki de gerçekten ölüm onlar için daha iyiydi. Kesinlikle şimdiye kadar okuduklarım  arasında dram ve hüzün yükü en fazla olan kitaplardan biriydi.

   Zeynep Ana isimli karaktere değinmeden geçersem haksızlık yapmış olurum o yüzden ondan da bahsedeyim. Okuyunca sizin de hemfikir olacağınız gibi Zeynep Ana hayran olunası bir kadındır. Ayrıca Tahir’in annesidir ve bize cesur, korumacı, bağımsızlık sevdalısı Türk kadınının portresini çizmektedir.

   Yazar, beni  kolumdan tutup Türkiye’den çıkarmış, uzak coğrafyalara götürmüş ve Tahir’in yanına bırakmıştır. Hayır, hayır Tahir’in yanına değil adeta Tahir’in benliğine bırakmıştır. İşte o kadar yakından hissettim onun çaresizliğini, yaşadığı baskıları, işkenceleri, girdiği sorguları, şaşkınlıkları, acıları…

     Bu kitap, hiç tanımadığım bir yazarla tanışmama vesile olmuş ve beni yazarına hayran bırakmıştır. Yaşanan duyguları okura daha net hissettiremezdi herhalde. Güçlü bir kalem, güçlü bir konu ve donanımlı bir yazar bir araya gelmiş. Bize de okumak kalıyor. Bırakın Mehmed Niyazi sizin de kolunuzdan tutsun ve bu dramın içine bıraksın. O zaman belki bazı şeylerin değerini milletçe daha iyi biliriz. Okuyun, okunmasına sebep olun. 

Keyifli okumalar diliyorum.

--------------------------------------------------------
Goodreads Puanı: 4.00 / 5.00

jetonya puan sistemi
Jetonya Puanı: 3.70 / 5.00
---------------------------------------------------------

Kitaptan Dikkat Çeken Alıntılar:
Zulüm her yerde saltanatını kurmuştur; ama hiçbir yerde uzun ömürlü olmamıştır.
Ama bu dünya da hepimizin meçhulüydü; geldik, gitmek istemiyoruz.
Yüreğimiz zayıfladikça beynimiz şişti, çıkarlarımız pazılarımızın gerekliliğini bize anlattı; onları kuvvetlendirdik.
Yüreğimiz biyolojik anlamında sıkışıp kaldı. Artık o; sonsuzluğun aynası değil, ahların, gözyaşlarının sığınağı hiç değil.
Harcını kanla kardığımız bir çıkar dünyası kurduk. Midemiz dolmakta, oburlaşmakta, her şeyi yuttuğu gibi ruhumuzu da kemirmekte. Gelecek yüzyıla mide olup çıkacağız. Bir başka gezegenden gelen olursa o midenin içinde bizi bulacak; tabii iyice öğütülmemişsek.
Kim neye sahip, neyi koruyabiliyor? Zaman her şeyi obur gibi yiyor, yok ediyor. Bugünün sağlığı bile yarının ölümünü getiriyor. 
Rahat yaşamak istiyorsan hayatı olduğu gibi kabul et. Dileklerinin hayata şekil vermesini istiyorsan sıkıntılara katlanmalısın.

Bu Yazımı Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşın

2 yorum:

  1. Merhabalar...
    Deep Tone'un blogundan geliyorum.
    Ölüm Daha Güzeldi. Seneler önce okumuştum ve çok derin izler bırakmıştı üzerinde. Çok popüler olmayan ama çok güzel bir kitap.

    YanıtlaSil